Хей, куди поділася моя продуктивність? Частина 1 // Огляд книги

admin
Поділитись

Привітик! Ради з вами ділюся оглядом книги “Рік продуктивності” Кріса Бейлі (паперова>>>електронна>>>>). Але почну з іншого… Чому ми хочемо бути продуктивними? Зазвичай ми хочемо або встигнути все, або досягти конкретних цілей і нам здається, що якщо ми будемо більше продуктивними, то так і буде.  

Проте перш ніж робити з досить розмитого терміну “продуктивність” панацею, я би задала собі наступні запитання: а чи знаю я для чого мені це? чи мої цілі відповідають моїм цінностям? чи мені дійсно треба встигнути все? 

Бо сучасний світ перед нами часто ставить ідеалізовані картинку і цілі, за якими ми всі біжимо і, не досягаючи, почуваємося недостатньо хорошими, розумними, успішними і продуктивними… Але чи були це мої справжні бажання, чи дійсно це реалістичні очікування: бути мультидружиною/чоловіком, мутльтимамою/татом чи просто суперпрацівником… Зазвичай оці супергерої частенько страждають від “вигорання” та втрату орієнтирів… 

І при цьому я би хотіла бути продуктивною для себе, для своїх цілей, що виростають з моїх уявлень та мрій, хочу бути продуктивною для здійснення мрій, та для того, щоб творити щось класне, для того, щоб нести цінність, а не просто виконувати нескінченний список справ і почуватися вижатим лимоном… Для мене продуктивність – це одне колесо мого велосипеда, на якому я їду по стежині в саду свого життя до своїх мрії… Балансую, кайфую і вітерець життя віє в обличчя:))) 

Що стосується книги, то це ідеальна книга, якщо ви тільки почали цікавитися цією темою. Тут зібрано витяжку з багатьох популярних книг про звички, ефективність, тайм-менеджмент … Цікаво читати досвід автора, що перепробував купу різних технік  і пише про свій досвід. Проте, якщо ви вже читали наступні книги, то у вас може бути трішки відчуття дежавю: 

  • “Сила звички” Чарлза Дахігга>>>
  • “7 звичок надзвичайно ефективних людей” Стівена Кові >>>
  • “Одна справа” >>>
  • “Коротко і по суті” >>>


Щодня ми маємо 24 години, аби прожити їх із певним смислом.

Продуктивність – це те, завдяки чому одні люди ввечері почуваються виснаженими і безсилими, а інші готові ще звертати гори на шляху до своєї мети. 

Одна з найпоширеніших помилок, якої припускаються люди, намагаючись підвищити свою продуктивність, – це автоматичне, бездумне виконання завдань. 

Для більшості сучасних сфер роботи – нині мало бути просто продуктивним.  Коли завдань видимо-невидимо, часу на них обмаль, а свобода вибору забезпечує високий рівень гнучкості їх виконання, то продуктивності байдуже, як багато ви працюєте. Нині важливіше те, чого ви досягаєте. 

Усі три компоненти: час, увага та енергія, є ключовими для продуктивності. Якщо не спланувати час мудро – байдуже наскільки ви енергійні та як ви вправно вмієте зосереджуватися, – день навряд чи увінчається великими досягненнями. Якщо ж ви не здатні сконцентрувати увагу на тому, що робите, не має жодного значення , чи виділили ви пріоритети та чи сповнені енергією, – вам не вдасться повністю віддатися роботі та стати продуктивнішою людиною. А якщо ви не зможете керувати власною енергією, байдуже, наскільки майстерно ви вмієте керувати часом та увагою, – у вас просто не вистачить “пального”, щоб зробити заплановане. 

Коли ми марнуємо час, то відкладаємо важливі справи на потім. Коли нам не вдається управляти увагою, то ми відволікаємося. А коли в нас недостатньо енергії, ми втомлюємося і “вигораємо”.

Будь-які зусилля потребують потужної внутрішньої мотивації. Обдумана й усвідомлена робота справді є ключем до продуктивності, однак не менш важливі також внутрішні мотиви. 

Мета підвищення продуктивності – звільнити якомога більше часу для того, що справді має для вас сенс. 

Напевно найкращий спосіб виміряти продуктивність – поставити собі ввечері дуже просте запитання: чи вдалося зробити задумане? Якщо вдалося, тобто ви реалістично й обдумано ставите собі цілі, то, гадаю, це і є продуктивність. Намір і усвідомленість – дві стороні медалі, й вони обидві важливі для підвищення продуктивності. 

Що більше часу, енергії та уваги ви інвестуєте у свої найважливіші завданням, то більше досягнете за той самий час і то вищою  буде продуктивність. 

Я ґрунтовно проаналізував витрачений час і швидко усвідомив, скільки продуктивності щодня марнував за своїм робочим столом – і не тому, що лінувався, а тому, що не виділив пріоритети. Мені не вдалося досягти максимальної продуктивності, Бо я не робив пауз, або переглянути свої завдання й виокремити найважливіші, щоб потім усвідомлено над ними працювати. Ні, я просто виконував усі пункти зі списку своїх справ на день. 

Продуктивність – це досягнення того, що треба, а не просто старання робити більше. 

Перш ніж почати вкладати час, увагу й енергію, потрібно вибрати , що саме потребує вашої щоденної уваги. Правило неймовірно просте: 

  1. щоранку спробуйте подумки прокрутити весь день до вечора і записати, яких трьох результатів ви би хотіли досягти. 
  2. Те саме робіт на початку кожного тижня

Виявляється, що хоч би яких зусиль ми докладали, щоб працювати над своїми основними завданнями, частенько ми все ж сходимо з дистанції з різних причин. Однією з них може бути те, що свій час, увагу й енергію ви витрачаєте на непотрібні речі. Ми з вами в одній упряжці. Хоч би як ми прагнули, та в нас ніколи не буде стільки часу, енергії й уваги, скільки справді хочеться. 

Один із найпростіших методів способів підвищення продуктивності – це спланувати свій день так, щоб найцінніші справи робити в час пікової активності. 

Неможливо контролювати все, що ви робите, проте по змозі обирайте найкращий час для виконання пріоритетних і другорядних завдань – це суттєво підвищить вашу продуктивність. 

Прокрастинація – це лише симптом, що ваше життя не збігається в вашими інтересами, тому… можливо, вам треба рухатися в якомусь іншому напрямку. 

3 способи повернення контролю над мозком: 

  1. Створити список прокрастинацій: щоб прокрастинувати ефективно. 
  2. Список витрат: список усіх справ, які ви схильні відкладати
  3. Просто почніть: не зробіть на 100%, не завершіть, а почніть. 

Що менше знайомою вам здається людина, якою ви уявляєте себе в майбутньому, то ймовірніше, що ви почнете відкладати важливі справи на завтра: нехай їх колись пізніше зробить той дивний незнайомець. 

Інтернет вбиває продуктивність. Найкращий спосіб не дозволити інтернету маніпулювати вашим часом – це відключати його в робочий час. Він заохочує нас виконувати менш важливі справи… І якщо ви – не біржовий брокер на кокаїні, то, швидше за все, інтернет – ваш найпотужніший стимулятор. Відмова від нього може здатися справжнім жахом (і спершу так воно і буде), але це найпрекрасніше, що ви можете зробити для своєї продуктивності. Бо так не лише марнуватимете менше часу, а й будете здатні зосередитися на найважливіших і на найрезультативніших завданнях. 

Напишіть в коментарях “+”, якщо чекаєте продовження в частині 2:)

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.