Дивись уперед: посібник для внутрішньої революції

admin
Поділитись

Перший крок на шляху до мети – вирішити. що ви не стоятимете на місці. (Джон Морган)

Привіт. Сьогодні будемо говорити про чарівну книгу видавництва Наш Формат “Дивись уперед”(паперова>>>електронна>>>>)  Майкла Гаята та Деніела Гаркаві. Книга є чітким посібником і відноситься до тих, які немає сенсу читати просто так. Її потрібно читати і відразу втілювати в життя. Інакше саме по собі читання буде тільки втратою часу.

Тому май на увазі: написання свого життєвого плану є обов’язковою умовою прочитання цієї книги. І, власне кажучи, книга і присвячена цьому дуже важливому і серйозному документу та його реалізації:) Але давай все по черзі.

З перших сторінок я відразу помітила, що стиль викладення думок і самі думки є своєрідним продовженням Стівена Кові і його книги “7 звичок надзвичайно ефективних людей”. Звісно вони не ідентичні, але в обох книгах висвітлюються схожі пріоритети, важливі складання “життєвого плану” або “програмною заяви життя” і детальний опис власного досвіду авторів в даному напрямку.

Мені сподобалася легкість викладення матеріалу саме цієї книги, порівняно з Кові. Читалося швидко і натхненно. Спонукало до дії. І хоча я ще свій план не закінчила, вже виділила на це заняття цілий день в своєму календарі. Лишилося тільки дочекатися.


А тепер поговоримо про те, як все-таки скласти свій план та його реалізувати.

#1 Визнайте, що ви пливете за течією

Щоб дістатися порту, необхідно пливти – іноді за вітром, іноді й проти нього. Та ніколи не можна нестися за течією або ж стояти на якорі (Олівер Голмс). 

Зазвичай течія виявляється сильнішою через такі причини:

(1) Наше незнання. Інколи нас відносить течією, бо ми просто не розуміємо, що відбувається і що стоїть на кону.

(2) Наша неуважність. Можливо ви захопилися кар’єрою і вам цікавіше проводити час на роботі, ніж удома з сім’єю. Або ви такі зайняті вихованням дітей, що нехтуєте власним здоров’ям?

(3) Наша зайнятість. Інколи ми беремо на себе більше, ніж варто. Іноді на нашу долю випадає більше, ніж ми здатні витримати. Ми відчуваємо, що починаємо тонути в трясовині безкінечних справ.

(4) Наша готовність піддатися омані. Ми часто не розуміємо який потужний зв’язок існує між нашими переконанням і реальністю. Ви можете вважати, що не можете змінитися, або що світ не зміниться…

#2 Зрозумійте місію

Не складайте дрібних планів – вони не здатні пробудити ентузіазм, а тому, мабуть, ніколи не будуть реалізовані. Плануйте глобально, встановлюйте високі цілі та працюйте з думкою про те, що велична логічна схема, одного разу втілена в життя, уже ніколи не помре. ( Даніел Бернхем)

Я би додала до цієї думки те, що короткострокове планування є ефективним дійсно лише за наявності глобальної цілі, ідеї чи плану.

Ви не завжди можете обирати те, що з вами станеться. Іноді трапляються нещасні випадки, іноді трагедії. Що ви можете – то це вирішити, як саме відреагувати на ту чи іншу ситуацію. І почати найкраще з правильного запитання.

Три важливі питання для складання життєвого плану:

Запитання 1. Яким я хочу запам’ятатися?

Запитання 2. Що справді має значення?

Запитання 3. Як мені потрапити туди, де я хочу бути?

Планування життя – це те, що ви хотітимете робити впродовж усього життя. Ба більше, воно й стане вашим стилем життя.

#3 Цінуйте переваги

Людина без мети – усе одно, що корабель без стерна. Томас Карлайл. 

Якщо ви вважаєте, що, приділяючи  однакову увагу всім аспектам свого життя, досягнете  рівноваги, то ви помиляєтеся. Баланс – поняття динамічне. Він вимагає не рівномірного, а відповідного розподілу. Тобто деяким сферам життя можна присвятити більше часу, а деяким – менше. Головне – переконатися, що кожна з них отримує достатньо уваги й ресурсів для досягнення поставлених цілей.

Щоб почати рухатися далі, потрібно визначити свою відповідальність за невдачу і сприймати її як науку. Попри всю важкість і принизливість, цей досвід став для мене важливим уроком, що змінив моє життя й допоміг стати тим, ким я є сьогодні.

Ви не потрапите туди, куди хочете, не усвідомивши, де зараз знаходитеся. На жаль, у сучасному світі є безліч способів абстрагуватися від життєвих труднощів. Крім того ми зазвичай переконані, що в наших проблемах винен хто завгодно, тільки не ми самі.

Усе дуже просто – ви здобуваєте те, що на чому зосереджуєтеся.

Так багато з нас задовольняється тим, що має, а не тим, що міг би мати. Ми переконали себе, що зміни неможливі.

#4 Створіть спадщину

Загроза смерті змушує забути про все – чужі сподівання, гордість, страх осоромитися чи провалитися – і зосередитися на тому, що справді має значення. Стів Джобс

Якщо ми не переосмислимо свої пріоритети і не збагнемо, що життя скороминуще, ризикуємо потрапити зовсім не туди, куди хотіли би.

Наша спадщина – це духовний, інтелектуальний, професійний та соціальний капітал і  капітал стосунків, який ми передаємо нащадкам. Це сукупність наших переконань і принципів. Це любов, яку ми даруємо, та послуги, які ми робимо. Це слід, що ми залишаємо після себе.

Кожне життя має значення. Ви тут заради мети. Ваше завдання – з’ясувати, заради якої.

#5 Визначте пріоритети 

Нам чомусь здається, що успішні люди дуже зайняті. Але зовсім не так, хіба що вони зайняті правильними справами.

Щоб покращити щось, потрібно його спочатку оцінити.

#6 Створіть план і не закидайте його

Успіх у досягненні поставлених цілей напряму залежить від приділеної їм уваги. Зосереджуючись на своїй меті, ми забуваємо про все неважливе. Відповідно, у нас формується так звана “робоча пам’ять” – чітке розуміння того, які кроки потрібно зробити, що дістатися мети.

#7 Станьте частиною революції

Хоч і кажуть, що час усе змінить, щоразу з’ясовується, що змінювати все доведеться самому. Енді Воргол.

Три гіпотези усвідомлення неподільності життя:

  • щоб навчитися керувати командою, треба спершу навчитися керувати собою.
  • дивлячись на те, ким ми є, які рішення ухвалюємо, у що інвестуємо свій час, здібності й гроші, наше оточення розуміє, що ми цінуємо найбільше.
  • якщо правило актуальне для вас, воно актуальне і для вашої команди.

Отож рекомендую не зволікати і задуматися над своїм життям, над тим, як ви себе бачите в майбутньому, хто буде навколо вас і що буде всередині…

Бо себе потрібно не шукати, а створювати, ви ж пам’ятаєте?

Ця книга буде чудовим початком. Її можна придбати також в класному наборі з трьох книг від видавництва Наш Формат зі знижкою тут>>>>

Книга, що може вас також зацікавити “Як ви збудуєте своє життя” К. Крістенсена.

А що ви  зараз читаєте? 

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.