Чому ціль може врятувати життя і як зробити так, щоб вона мотивувала, а не пригнічувала?

admin
Поділитись

Привіт! Ідея сьогоднішньої публікації виникла досить спонтанно. Я радила своїй колезі книгу Віктора Франкла “Людина у пошуках справжнього сенсу” і намагалася розказати, чому її так потрібно прочитати.

Ви читали цю книгу? Її автор – це професійний психолог, що в роки війни перебував у концтаборі. Саме в цьому страшному місці він дійшов висновку, що прагнення знайти сенс життя є основною мотиваційною силою людини.  

Буденність затягує наше життя постійно: алгоритми робота-дім чи дім-робота… які б вони не були різноманітні, рано чи пізно вони перетворюються в рутину.  І саме в ці моменти дуже важливо мати ціль – як орієнтир і вказівник напрямку.

Тому я вирішила написати про те як цілі ставлю я і, можливо, це надихне вас подумати над цим також. Хочу зазначити, що це виключно мій досвід і я не претендую на експертність і науковий підхід до цієї теми:)

Цілі безумовно можуть бути різними по строковості: на день, тиждень, рік чи життя. Багато хто стверджує, що обов’язково потрібно рухатися від глобальної цілі до щоденних цілей, бо тоді все виглядає логічно. Але проблема в тому, що глобальну мету визначити дуже важко і часто вона приходить не відразу.

Скажу більше: мало хто може визначити свою велику ціль раз і назавжди:) Люди розвиваються, змінюються, набуваються досвіду і очевидно цілі видозмінюються також. В 20 років я думала, що кар’єра – це одне з найважливіших, що є в мене в житті, а через 3 роки – що сім’я основне.. Зараз для мене єдиним правильним шляхом є баланс. Тобто за 7 років у мене 3 рази змінився орієнтири концентрації:)

Щастя не можна ставити за мету; воно має надходити слідом за чимось. Для щастя потрібна причина. Коли вона знайдена, людина автоматично стає щасливою.  Як бачимо, людське буття – не в гонитві за щастям, але радше в пошуку причин для нього, у тому числі – у реалізації потенційного сенсу, притаманного кожній наявній ситуації. (В. Франкл)

То що ж робити, якщо я ще не визначилася глобально в чому сенс мого життя, але при цьому вже готова працювати і рухатися вперед? Щоб відповісти на це питання, я поділяю цілі на різні категорії.

Великі цілі

Великі цілі мають бути продумані, але не так деталізовано як менші. Наприклад, я маю уявлення про те,  яке життя я хочу мати через 10 років: де я хочу жити, що я хочу робити, який стиль життя мати, кого бачити навкруги… Але я не продумую мікродеталі типу: що конкретно я буду робити через 10 років, скільки конкретно я буду заробляти і все таке.

Не хочу, щоб мої цілі мене обмежували. Можливо зараз я просто ще не можу оцінити увесь потенціал того чи іншого фактору і тому, відштовхуюся від неправильної точки?

Маленькі цілі

Менші цілі зорієнтовані на ближчі кілька років. Тут буде дуже корисною методика постановки цілей з теорії менеджменту  – SMART.

S. (Specific) – Конкретна

M.  (Measurable) – Вимірювальна величина. 

A.  (Achievable) – Досяжна. 

R.  (Result-oriented) – Орієнтована на результат.

T. (Timed) – З дедлайном

Про це я можу написати більш детальніше в наступних статтях, якщо вам цікаво. Ставте “+” в коментарях, якщо так.


Наприклад, ближчі кілька років я планую розвинути проект “Пошуршимо” до загальноукраїнського рівня, розвинути кілька дочірніх проектів і це поки секрет:), тримати себе в формі, розширити свої знання в визначених тематиках Project Management, Digital Marketing, Business analytics… Звісно, я вам до прикладу написала все в досить загальних рисах, але суть ви зрозуміли. Це має бути щось конкретне, але не дуже дрібне і очевидне. Ви можете не знати ще як це зробити, але ви можете це дізнатися, лише сконцентрувавшись і спрямувавши свої ресурси у потрібний напрямок.

Цілі різних сфер життя

Також я люблю ставити цілі на кожну з сфер життя. Ці цілі гарно робити в межах року, оскільки вони зазвичай мають малий або мікрохарактер. Тому наш Річний Супер Органайзер починається саме з такого принта для постановки цілей.

Мені подобається такий формат тим, що він дає можливість задуматися про всебічність свого життя і допомагає легше досягти балансу. Ми можемо працювати виключно на власне здоров’я і професійний розвиток наприклад, але при цьому втратити концентрацію на питаннях сім’ї чи мрій подорожувати….

Тут звісно у кожного своє, але моє велике переконання в тому, що цілі і їх досягнення мають приносити задоволення і робити нас щасливішими. Тому баланс для мене такий важливий:) 

В наступній статті буду писати про те, в якому форматі краще оформлювати свої цілі і чому відслідковування прогресу та моніторинг актуальності такий важливий. Вам таке цікаво? Поставте плюсики в коментарях, щоб я знала чи розкриваю правильні теми.

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.