Помилки – це розділові знаки життя

admin
Поділитись

Вітаю! Продовжую цитувати Стівена Кові та його книгу “7 звичок надзвичайно ефективних людей”, що зараз читаю. (Читайте попередні огляди про “Проактивний і Реактивних людей” та про “Таланти і слабкості”.

Сьогодні поговоримо про помилки та вміння їх визнавати та виправляти. Мені здається, що саме це вміння дає велику фору для прогресу і розвитку як особистісному, так і професійному напрямках.

Адже не робить помилок тільки той, хто нічого не робить:) І тут я абсолютно погоджуюся. Коли ми творимо щось нове або намагаємося зрушити діло з місця, застосувати нове бачення, розвинути новий напрямок чи нову звичку – будь-що нове породжує підвищений ризик помилок, але в той же час – високий шанс успіху. Адже ці два поняття є різними боками однієї медалі.

Помилки – це розділові знаки життя, без яких, як і в тексті, не буде сенсу.” Харукі Муракамі

Давайте подивимося, що про це пише Стівен Кові і чи погоджуємося ми з ним?

DSC_2464

“Проактивний підхід до помилок полягає в тому, щоб одразу їх визнавати, виправляти й учитися на них. Це в буквальному сенсі перетворює провал на успіх. “Успіх, – сказав колись засновник ІВМ Ті-Джей Вотсон, – лежить на протилежному кінці до провалу”.

Та не визнати помилки, не виправити її й не вчитися на ній – це вже помилка іншого порядку. Найчастіше це приводить людину на шлях самообману, самовиправдання, до пошуків раціонального пояснення своїм учинкам (раціональному обману) перед собою та іншими. Ця друга помилка – маскування і прикриття – підсилює першу, надаючи ій непропорційно великої ваги, і спричиняє значно глибші травми особистості.

Найбільшого болю нам завдає не те, що роблять інші, і навіть не наші власні помилки, а наша реакція на них. Бігати за отруйною змією, яка нас ужалила, – означає лише розганяти отруту по всьому організму. Набагато краще одразу ж вжити заходів, що видалити з рани отруту.

Наша реакція на будь-яку помилку впливає на якість подальшого життя. Дуже важливо одразу ж визнавати та виправляти наші помилки, що вони не мали влади на наступним моментом, а ми могли знову керувати своїм життям.”

Мені ця цитати влучає прямо в суть. А вам?

Плануйте гарно разом з Принт-Лавкою>>>

ОТРИМАЙТЕ 10% знижку на книгу, багато роздруківок та майстер-класів.  Долучайтеся у Бібліотеку Натхнення FREE!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.