Реактивні і проактивні люди: як і чому пояснює Стівен Кові

admin
Поділитись

Хочу почати з цитати Стівена Кові з книги «7 звичок надзвичайно ефективних людей»  (паперова>>>електронна>>>>), що зараз читаю. Не робіть висновки про книгу з назви, бо якби мені її не порадили, навряд чи я б сама купила щось подібне. Проте книга дійсно корисна, хоча я погоджуюся і не з усім. Але зверніть увагу на наступне:

«Люди поділяються на реактивних (від слова «реакція») і проактивних. Реактивні люди часто піддаються впливу матеріального середовища. Якщо погода хороша, вони почуваються добре. Якщо ні, це впливає на їхній настрій і працездатність. Проактивні ж люди носять свою погоду із собою. Їм байдуже, світить сонце чи йде дощ. Вони керуються цінностями, а якщо їхня цінність – добре працювати, то для них не важливо, чи сприяє цьому погода. Так само щодо соціального середовища. Якщо інші ставляться до реактивних людей добре, вони почуваються добре, у протилежному ж випадку вони займають оборонну позицію та дозволяють слабостям інших керувати собою.»

Правда у цьому щось є? Я не думаю, що є чиста модель проактивних і реактивних людей і впевнена, що всі ми є чарівним міксом цих двох типажів. Якщо мені все рівно до думки більшості людей, то на думку рідних і друзів я дуже зважаю. Так само і з примітивним прикладом погоди: якщо я у мене емоційно стабільний період життя, то погода мені буде байдужа, бо я бачитиму велику ціль та відчуватиму ґрунт під ногами. Проте в протилежному випадку, я дійсно можу реагувати на погоду зовсім по-іншому.

IMG_20160706_094322

Тому, щодо мене, то завдання кожного з нас, це віднайти баланс між реактивністю і проактивністю так, що бути незалежним від негативу зовнішнього середовища емоційно, але при цьому не забувати і про позитив та підтримку, що може прийти ззовні. І потрібно вчитися приймати її і цінувати.

До цих понять, я би ще додала поняття «ініціативності», коли ти сам або створюєш середовище навколо себе, або змінюєш його. Кожен з нас знає людей, поряд з якими ти поринаєш у якийсь новий світ: енергії, драйву, позитиву, роботи, цілеспрямованості. Мені пощастило не тільки знати, а і працювати з такими людьми. І знаєте що? Створювати середовище навколо себе можна, цим самими змінюючи життя і сприйняття інших людей. Це не дуже просто, але можливо. І я таких людей дуже поважаю і ціную в своєму житті.

А що ви думаєте щодо цього?

Плануйте гарно разом з Принт-Лавкою>>>

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.