Нарешті об’єктивна думка про медитацію без міфів. Огляд книги

admin
Поділитись

5 років йшла до того, щоб писати про медитацію на блозі “Пошуршимо?”. З одного боку я мінімально практикую медитацію вже дуже давно, з іншого боку – цей тренд “медитація як панацея від усього, що можливо” мене відверто бісить. 

Саме тому, книгою місяця в спільноті я обрала “Нове я” Деніела Гоулмана та Річарда Девідсона, щоб глибинно підійти до питання та зрозуміти реальне, перевірене та науково досліджене питання впливу медитації на життя. 

Книга відповіла на мої питання наступним чином: 

1. Чи є медитація панацеєю від усіх хвороб?

Медитація вчить нас концентруватися, зупинятися, усвідомлено дивитися на світ та помічати деталі, як в собі та зовні. Сукупний вплив цих вмінь може мати вплив на наше духовне і фізичне здоров’я. Проте це віддалені результати, яким передують регулярні практики. Помедитувати 10 хв 3 рази в тиждень – це краще, ніж нічого, але мізерний крок в напрямку саме лікування. 

2. Чи здатна медитація мати довготривалий ефект? 

Так, але за умови регулярної практики, що збільшує ймовірність тимчасові стани (після медитації) перетворити на змінені риси нас (як особистостей) і нашого сприйняття світу.

3. Чи всі види медитації ефективні? 

Залежить яка ваша ціль і скільки ви приділяєте часу. Тільки так можна оцінювати ефективність. Загалом, це як пити склянку води з лимоном  зранку. Це дає відчуття свіжості ранку і що це здорово для нашого тіла, але конкретний ефект ми побачити не в змозі прямо зараз. Він є частинкою загального ефекту сукупності дій.

4. Чи може медитація зашкодити? 

Так, може. Просто концентрація на диханні та сидіння в тиші – ні. Але якщо ви практикуєте медитацію під чиїмось наглядом, під запис чи використовуючи додаток, дуже уважно віднесіться до того, у кого ви вчитеся. Використовуйте лише перевірені додатки та сертифікованих вчителів. 

5. На що впливає регулярна медитація? 

Ми стаємо уважніші: до себе та свої відчуттів, до людей навколо, до світу в деталях. А це змінює всю призму сприйняття себе та світу.

Резюме:

Книга доводить думку, що медитація працює, але це дуже важко довести, оскільки ефекти є дуже відстроченим в часі та розпорошеним на різні аспекти. Автори показали десятки досліджень, що показують різні результати. Мені сподобалося, що є результати і підтверджені, і ті, що виявилися міфами. 

Книга для тих, хто хоче пересвідчитися як це працює і побачити реальні приклади без оспівувань чудодійної сили.

Багато деталей шляху досліджень з 80-х, імен науковців і ченців, статистики, опису досліджень, особистого шляху авторів, опису діяльності мозку. Тобто це література не для відпочинку (принаймні для мене) Хоча в кінці все зводиться до того, що медитація може змінити світ на краще:))) 

Кілька цитат з книги: 

☑️ Практична порада. Якщо хочете почати медитувати чи не можете обрати між кількома практиками, запам’ятайте: варто знайти підхожу саме вам і регулярно її дотримуватися. Так буде найбільше користі. Це як відшукати для себе “саме той спорт”

☑️ Деякі філософи стверджують, що справжнє щастя є побічним продуктом сенсу й мети життя. 

Те, що практикується, неодмінно поліпшується. 

☑️ Усвідомленість нині, мабуть, найбільш популярний і “трендовий” метод медитації серед дослідників. Однак щодо його визначення існує певна плутанина. Деякі вчені застосовують цей термін на позначення будь-якого виду медитації. Та й звичайні люди під усвідомленістю іноді мають на увазі медитацію загалом, хоча усвідомленість – лише один із багатьох методів

☑️ Жертви вигорання та виснаження не можуть зупинити стресової реакції мозку і, відповідно, скористатися цілющим бальзамом часу. Вчені з’ясували: що сильніше відчуття мети в житті мала людина, то швидше вона відновлювалася після стресорів. Відчуття мети і сенсу життя дає змогу людям легше справлятися з проблемами, дивлячись на них під новим кутом, а організму – швидше відновлюватися. 

☑️ Психологічної стійкості можна навчитися. Однак ми не знаємо, скільки такий ефект триватиме. Припускаємо, що недовго, якщо учасники не продовжують медитувати. Регулярні практика – ключ до перетворення стану на рису. 

☑️ Є підтвердження в тому, що медитація є способом культивації доброчинних ментальних якостей на зразок уваги, усвідомленості, прийняття чужих поглядів, емпатії та співчуття. 

Якої форми б медитація не набувала, все одно вона нерозривно пов’язана з тренуванням уваги. 

☑️ Сфокусувавшись на візуальних деталях, звуках, смаках і відчуттях, до яких ми “звикли звикати”, наша усвідомленість перетворює  знайоме і звичне на свіже й цікаве. Ми на власному досвіді переконалися, що таке тренування уваги може збагатити життя, вимикаючи звикання через концентрацію на деталях “тут і зараз” та перетворення “забутого старого на нове”

☑️ Увага відіграє головну роль у процесі робочої пам’яті: якщо ми неуважні, то інформація просто не закріпиться в голові

☑️ Не існує жодної наукової публікації про безпосередню оцінку ефективності хоча би одного з десятків застосунків для медитації.

Усі знають, що інтенсивні фізичні навантаження збільшують м’язи і витривалість. Проте якщо ми їх припинимо, то повернемося до задишки й жиру. Те саме стосується і змін в розумі та мозку через внутрішнє тренування – мотивацію та її форми.

Долучайтеся у спільноту саморозвитку “Пошуршимо?”. Це онлайн ком`юніті для жінок, що разом творять продуктивне життя в гармонії з собою. У спільноті щомісяця відбуваються майстер-класи, відеоконференції, спілкування в чатах, діє книжковий клуб. долучитись
Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.