Шуршимо про гроші: стереотипи, страхи і лайфхаки особистих фінансів (ІНТЕРВ’Ю)

admin
Поділитись

Привіт, друзі! Це для вас може бути трішки неочікувано, але сьогодні ми будемо говорити про гроші! Тема фінансів є актуальною, але так само не поширеною, принаймні в моєму колі. Нас цього не вчать в школі, тому вчимося самі:)

Цього місяця ми будемо шуршати з чарівною Олександрою Мельник, автором блогу money.pro.blog, яка цілий місяць буде працювати з нами і прокачувати тему фінансів і фінансової грамотності у закритій спільноті натхнення. Що мене надихає, що Саша поєднує такі поняття як важливі життєві цінності, гармонія і фінансове благополуччя дуже збалансовано, читай далі.

Ця тема мені особисто є дуже цікавою і якраз тою, яка потребує роботи над собою. Чомусь з дитинства в мене в голові ніколи не вкладалися питання ціннісного життя і фінансового благополуччя на одній полиці. Так, для мене важливо було бути фінансово незалежною, мені вжаливо було забезпечувати себе…. але це було пов’язане з забезпеченням основних потреб. На тему фінансового благополуччя. заробляти більше або вчитися відкладати я не думала і поняття фінансової цілі було зовсім невідомим.  Більше того, чому це не асоціювалося з добром:(

Більшість з нас виховувалися в сім’ях, де ще досі панує або панувала “совковий” підхід до фінансів, коли поняття успіху і власне грошей було дещо спотвореним. Тому, багато хто і я в тому числі ще досі носить за собою ці страхи, стереотипи і блоки.


Говоримо про фінанси, стереотипи, страхи, як економити не голодуючи…. і багато-багато іншого. Далі слово Саші.

Розкажи трішки про себе і свій шлях.

Мій шлях ще тільки розпочинається, та найголовніше, що я вже знайшла ту сферу, яка мені надзвичайно подобається і в якій я бачу свою місію.

Але якщо коротко, то нічого особливого не було, просто ще з школи я хотіла розвиватися, хотіла знати свій шлях і хотіла бути багатою людиною. Я розуміла, що ніхто крім мене це не організує, тому як могла, так і рухалася в даному напрямку. Використовувала всі можливості, від продавця косметики, до рієлтора і веб-програміста.

Але паралельно багато вивчала тему бізнесу та фінансової грамотності. І в певний момент прийшла саме ТА можливість. Я отримала шанс стати частиною компанії, яка займається фінансовим консалтингом, зокрема у сфері накопичувального страхування. З того моменту почався мій професійний шлях. З перших же днів я зрозуміла, що це саме те, що мені дійсно приносить задоволення і в чому я можу досягнути всіх своїх цілей.

(інстаграм money.blog.pro)

 

5 цікавих фактів про тебе

  1. Найголовніше для мене – це моя сім’я. Чоловік та синок. Мрію про 3-х діток.
  2. По професії я веб-програміст, навіть зараз можу без проблем написати сайт. Дуже люблю круті дизайни із захоплюючою графікою
  3. Найскладніше для мене – це самодисципліна. І знаючи, що це одна з дуже важливих якостей людини, яка вміє досягати цілей, максимально активно працюю над цим.
  4. Мрію про затишний будинок на березі річки і про сімейку біглів.
  5. Обожнюю подорожі. Якщо місяць не поїду хоча б інше місто, відчуваю дискомфорт. Можливо саме тому дуже люблю, коли мої клієнти живуть у різних куточках України.

Як ти прийшла до теми фінансової грамотності? Це була еволюція чи якась конкретна подія

Фінансова грамотність мене цікавила скільки себе пам’ятаю, просто раніше це було не так свідомо та професійно. Швидше для себе і на перспективу. А зараз – це вже стиль життя. Тому, швидше це еволюція. Хоча й був момент, який підштовхнув мене до конкретних дій. Він пов’язаний із складною вагітністю. Тоді я серйозно переосмислила життєві пріоритети. І тоді кардинально змінила професію із веб-програміста в фінансового консультанта.

Що для тебе означає бути фінансово грамотною людиною?

Це – любити гроші. Якщо коротко. А якщо пояснити – то я говорю про любов правильну і здорову, а не фанатичну. Маю на увазі, цінувати та поважати їх силу та можливості, контролювати їх рух, вміти заробляти і примножувати, максимально ефективно ними користуватися.

Фінансова грамотність як спосіб мислення. Розкажи, що це значить для тебе?

Для  мене ідея фінансової грамотності – це частина мого щасливого і свідомого життя. Я приймаю той факт, що в матеріальному світі гроші дають дуже багато переваг, які мені потрібні: це час, свобода, можливість займатися улюбленою справою, можливість подорожувати і пізнавати світ.  Саме тому я вважаю, що абсолютно кожна людина повинна вчитися цьому. Це основа, без якої нам не обійтися.

Розкажи про стереотипи в цій темі, з якими ти зустрічалася? 

Стереотипів дуже багато. Навіть занадто. Більш того, часто для моїх клієнтів складніше побороти психологічні блоки і стереотипи, ніж навчитися заробляти більше, чи примножувати гроші.

Виділю 2, напевно, найбільші:

  1. Багатий не може бути добрим. Дуже часто ми сприймаємо багатих людей – скупими, цинічними, злими. Насправді це не залежить в грошей. Це завжди залежить від конкретної людини. Гроші просто каталізатор, який показує справжню суть кожного. І якщо людина добра, то гроші тільки допоможуть їй зробити більше добра.
  2. Досягнути фінансової свободи ВАЖКО. Це більше питання віри в себе і свої сили. В більшості з нас не було живих прикладів, які доводили, що багатство – це просто. Наші батьки знали, що немає інших варіантів, як ходити на роботу і надіятися на державу. А ті, хто боровся із системою і все ж таки ставав успішних – був в очах інших ворогом і злочинцем. Нас не вчити з дитинства ВІРІ в себе. А це дуже важливо! Без цього ніяк.

(інстаграм money.blog.pro)

3 лайфхаки, що можна застосувати прямо зараз читачеві

Загальний алгоритм дій звучить так: Витрачайте менше, ніж заробляєте. А решту – навчіться примножувати.

  1. Поставте ціль. Будь-яку, хоч маленьку. Якщо не знаєте, чого хочете – напишіть якусь суму, яку хочете відкласти.
  2. СПОЧАТКУ ПЛАТІТЬ СОБІ. Хоч невеликими частинами, але регулярно. Зараз же заведіть скарбничку. І відкладайте відразу, тільки прийшли гроші.
  3. Скачайте додаток для пильнування витрат. Я користуюся Monefy. Записуйте все! Але головне, проаналізуйте в кінці місяця.

Перемагай люблячи – цитата із книги “Два життя” Коротка фраза у якій дуже сильний зміст.

Книги яку рекомендуєш почитати

  • Шлях до фінансової свободи. Бодо ШЕФЕР
  • Найбагатша людина у Вавилоні (Джордж Класон)
  • Пес Мані, або азбука грошей (Бодо Шефер)
  • Просте лідерство (Бодо Шефер)
  • Квадрант грошового потоку (Роберт Кіосакі)
  • Багата жінка. (Кім Кіосакі)
  • Думай і багатій! (Наполеон Хілл)
  • 7 стратегій для досягнення багатства і щастя. (Джим Рон)

Хочеш прокачати свої фінанси з нами та з цілою спільнотою натхненних людей? Тобі до нас>>>

Ми підготували цілий курс на 1 місяць по фінансовій грамотності, що передбачає: 

  • Серія відео
  • Воркбук на 20 сторінок
  • Закрита група однодумців
  • Лайв сесії та багато-багато цікавого

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.