Мінімалізм – цінність дійсно важливого (інтерв’ю з Марією Федоровою та запрошення на вебінар)

admin
Поділитись

Привіт, друзі! Сьогодні я дуже рада вас познайомити з нашою гостею, чарівною гуру порядку як в голові, так і вдома. Будемо шуршати з Марією Федоровою, авторкою проекту SortmeUp і гри розхламлення, про мінімалізм в житті, як позбутися зайвого та звільнити місце для нового і класного.

Десь я прочитала про те, що якщо ваша голова забита поганими  думками, то місця для хороших просто немає:( І його потрібно вивільнити. Так само з справами: якщо ви весь свій час приділяєте неважливим справам, то на важливі просто не вистачає сил і простору.

Тому  ми будемо говорити про те, як розчистити простір для нових звершень, але не перетворити це на шалений стрес, а підійти до питання системно. І саме Маша нам в цьому допоможет. Давайте знайомитися:)

Долучайся до майстер – класу “Мінімалізм” у нашій Спільноті натхнення.

Це про цінність дійсно важливого! Мінімалізм – це зміна фокусу з матеріального на все, чого так не вистачає сучасній людині!


Розкажи трішки про себе і свій шлях до розхламлення і мінімалізму.

Почнемо з того, що мене можна назвати непосидючою і життя мені в цьому сприяє 🙂 Я часто подорожую, змінюю квартири і міста. І коли живеш з думкою “можливо через місяць я знов переїду”, то якось не хочеться купувати зайвого і тягнути це все на собі.

Друга інша особливість – я не люблю прибирати… дуже! Миття підлоги, посуду, оці всі хатні справи бррр, не моє. Тому фраза “Якщо втомились прибирати – мінімалізм” однозначно полюбилась мені з першого погляду. І рятує кожного разу, коли я витираю поверхні від пилу одним рухом, а не підіймаю кожну статуетку; коли мию підлогу на якій не стоїть нічого зайвого та витрачаю мінімум часу на впорядкування, бо чим меншим ми володіємо, тим легше його організовувати і тримати в порядку. Якщо ви краще проведете зайву годинку за цікавою книгою чи власним проектом замість прибирання – спробуйте цей підхід, він вивільнює неймовірну кількість часу!

З порядком я дружила не завжди. Мама досі дивується як я почала вести цілий курс про впорядкування, якщо в дитинстві моя кімната н-і-к-о-л-и не була ідеалом чистоти 🙂 Схильність до організації і впорядкування я помітила вже в університеті, можливо так вплинуло доросле життя і необхідність бути організованою і відповідальною. З мінімалізмом же я познайомилась значно пізніше, навіть не так, я інтуїтивно використовувала деякі принципи, але не називала це якимось одним словом, просто це був мій погляд на те, як треба прибирати, жити, купувати речі та ін.

Щодо розхламлення, мене часто гризла думка, що речі, які я не ношу мені заважають і треба кудись їх діти. Спочатку я продавала на Шафа, але помітила, що знов утворюється стопка “на продаж”, яка так само займає місце і може стояти місяцями 🙂 Тоді я просто зібрала все в декілька пакетів і відправила на благочинність – мені дуже полегшало. Відтоді завжди виношу все, що вважаю зайвим в переробні пункти, дитячі будинки чи дарую тим, хто дійсно потребує цього.


Що для тебе мінімалізм і чому це важливо?

Це про цінність дійсно важливого! Мінімалізм – це зміна фокусу з матеріального на все, чого так не вистачає сучасній людині!

Я дуже рекомендую фільм The minimalism >> (рос. переклад  “Минимализм: Документальный фильм о важных вещах”) про те як насправді багато часу і грошей ми витрачаємо на фізичні об’єкти, догляд за ними, простору для їх зберігання і як мало задоволення вони приносять в наше життя.

Ви думаєте в кінці життя ви будете згадувати кількість туфель в гардеробі чи авто в гаражі? Навряд… Скоріш за все це будуть захопливі подорожі, сімейні моменти та усміхнені друзі. Все це нематеріальні речі, ви помітили?

Якимсь дивом ми знаходимо кошти на нову п’яту сукню, але довгоочікувану подорож відстрочуємо роками. Десь беремо час на виконання справ “ну я ж повинна”, а от 2 години в тиждень на хобі чомусь не вистачає. Ми встигаємо на чергову зустріч “бо я пообіцяла”, але шукаємо 25 годину в добі для того, щоб провести її з реально цікавими людьми.

Вам не здається, що часом ми тонемо в рутині непотрібних справ, замість того, щоб просто не виконувати їх? Мінімалізм – це ще й про те як сказати “ні” пустому і зробити, щось радісне і улюблене взамін!


Які прояви мінімалізму в житті у тебе найбільше проявлені?

Ну якщо подивитись зі сторони, то кинеться в очі невелика кількість речей. Це не 37 предметів одягу, як у Кэролайн Джой, але до 100 я точно вкладусь, без врахування аксесуарів і нижньої білизни. Чим мені це допомагає?

  1. Я геть забула про проблему “мені нема чого надягти”. В моєму гардеробі тільки улюблені і зручні речі! Зараз я ще вивчаю питання капсульного гардеробу, щоб знайти свій стиль і створити капсули в яких речі пасують одна одній.
  2. Я переходжу на свідоме споживання не тільки в плані одягу, а й інших аспектів: менше відходів та сортування сміття, менше імпульсивних і необов’язкових покупок, менше предметів декору та інше. Але в цей же час менше значить краще, дорожче, якісніше. Краще одну дорогу кофтинку, але з гарної тканини, яка прослужить 3 роки, а не на один вихід, багаторазові бавовняні мішечки замість безкоштовних пакетів в супермаркеті.
  3. Відносини з людьми і справами. Я стала перебірлива в якомусь сенсі, тепер все менше дозволяю собі проводити час з нецікавими людьми, слухати пусті балачки, займатись справами, які мені не подобаються, це стосується і роботи.

Як сказав Том Хідлстон “У людини два життя, і друге починається тоді, коли ми розуміємо, що життя всього одне”, стараюсь тримати це в голові і вчитись говорити Ні всьому, що не приносить цінності в моє життя.


Які питання варто собі задати, щоб зрозуміти наскільки мінімалістично я вже живу?

В мінімалізмі є певна філософія, але це точно не правила типу “у тебе має бути не більше 200 речей, все інше викинь”. Він доволі індивідуальний, але щоб виявити свою схильність і готовність до нього подумайте:

  • чи можете ви відмовити нецікавій пропозиції чи людині без відчуття провини
  • озирніться, вам не здається, що навколо забагато речей
  • як виглядає ваша квартира? Це місце для відпочинку чи склад?
  • скільки часу займає прийняття рішення що одягнути на роботу, якщо більше 20 хвилин чи це не забагато для одного рішення?
  • як часто ви помічаєте, що вдома бардак? Якщо кожен день або тиждень доводиться повертати все на місця, то може речей забагато?
  • ви прибираєте: коли все навкруги валяється чи від того, що просто є пил і треба зробити вологе прибирання?

Я не писатиму “якщо більше двох так – у вас проблеми” 🙂 Ні, мінімалізм це стан, який ви відчуєте самостійно, це не тест для визначення типу особистості. Будь-хто може стати мінімалістом, для цього не обов’язково викидати 80 % речей, але цей крок явно полегшить життя.  Більше того, поки ви читаєте цю статтю можливо вже спіймали себе на думці: “ух ти, я ж так і живу! значить я теж мінімаліст? :)”  або  “ой, ні, це не про мене, мої завали ні в які мірки мінімаліста не впихнуться”

То ж, кожен сам визначає скільки йому потрібно для щасливого життя, а від чого можна і відмовитись!


Яка ціль розхламлення? Твоя і вцілому?

Мені особисто важко знаходитись в захламлених приміщення довгий час, бо мозок починає відволікатись на все. Таке відчуття наче я перебуваю в надто галасливому місці, а мені в таих важко думати і працювати.

Для переважної ж більшості людей, розхламлення це найлегший спосіб змінити своє життя! Думаєте це не так? Спробуйте хоча б переглянути все чим володієте! Ви навіть не усвідомлюєте які це масштаби!

Розхламлення – це активний стан аналізу! Схоже на аналіз року, тільки аналізуєте фізичний простір. Так само витягаєте все-все, що заховано в кутках, коморах і шафах і починаєте передивлятись.

Розхламлення – це час відкриттів типу:

  • “господи в цій кімнаті живе студентка, тут стільки конспектів, я ж закінчила університет 10 років назад!”
  • “мій гардероб це набір незрозумілих речей, що не пасують один одному, не дивно, що так важко вибрати образ зранку”

А після продуктивного аналізу зазвичай наступає стадія дії, тому нічого дивного, що розхламлення починає ланцюг змін. А я люблю зміни 😉 Не тільки в своєму житті, а й допомагати іншим людям! Для цього я створила курс Гра – Розхламлення. Це неймовірні відчуття отримувати повідомлення з результатами і мати відношення до чиїхось радощів!


3 лайфхаки розхламлення, що можна застосувати прямо зараз читачеві

Такі щоб навіть зі стільця не вставати:)

ЛАЙФХАК 1. Звільнися від неважливого

Видаляти дублі фото в телефоні, чистити нецікавих друзів в соцмережах, відписуватись від розсилок на імейл через ресурс unroll.me під час коротких перерв (коли кипить чайник, в транспорті, черзі та ін). Замість гортання стрічки такі короткі чистки дадуть гарний результат за кілька днів. А щоб не забути, що у вас йде очищувальний режим, поставте на телефоні відповідний фон з написом “ведуться очисні роботи” чи будь-які інші ваші асоціації. Таким чином при кожному вмиканні екрану ви будете згадувати, а не автоматично тягнутись в фб чи інстаграм.

Для наступних вже доведеться стати 🙂

ЛАЙФХАК 2. Викинути всі папірці і сміття з сумки і гаманця, позбутись дірявого, розтягнутого одягу, надщербнутого посуду і несправного обладнання (яке все сподівається, що ви віднесете його в ремонт… третій місяць 🙂 Якщо виконаєте ці прості дії, відчуєте прилив сил і бажання почистити ще щось, але:

ЛАЙФХАК 3. Не хапайтесь за все одразу

Оберіть якусь одну категорію і сфокусуйтесь на ній: верхній одяг, нижня білизна, футболки, косметика, взуття та ін.

Так ви не “підірвете” вартиру своїм розхламленням, а доведете діло до кінця. Хай це буде невелика категорія і кількість речей, зате ви отримаєте результат, а не просто порозкидаєте все довкола, не довівши до кінця.


Щоб ми ніколи не знали і не подумали про мінімалізм чи розхламлення, а це виявилося правдою?

  • Мінімалізм – це не обмежена кількість речей, як наприклад, у туристів легкоходів. Мінімалісти можуть мати навіть колекції, наприклад, книжок. Але ці колекції мають приносити нереальне задоволення і радість від користування або їх перегляду
  • Суть мінімалізму – фокус на не матеріальних благах. Ті ж хто постійно думає як здихатись від зайвих матеріальних об’єктів, потрапляє в пастку, яка знову ставить в центр цінностей – речі. Це така ж крайність, як і надмірне накопичування. Не впадайте в крайнощі!
  • Розхламлення можна провести в будь-якому домі, навіть самого затятого мінімаліста :) Я регулярно знаходжу речі з якими я готова попрощатись
  • Розхламлення може привести вас до дуже неочікуваних результатів, таких як: схуднення, переїзду чи зміни роботи. Це відбувається через перегляд цінностей в процесі розламлення. 

ХОЧЕШ БІЛЬШЕ? ЗАПРОШУЄМО НА FREE ВЕБІНАР 

УВАГА, ВЕБІНАР ВЖЕ ПРОЙШОВ. ДИВІТЬСЯ ЗАПИС ТУТ>>>

Роздруківки завантажуй  тут>>>>


Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.