“Генрі Форд. Моє життя та робота”: жодна цікава робота не буває важкою

admin
Поділитись

Привіт! Сьогодні з задоволенням поділюся своїми враженнями після прочитання автобіографічної книги  “Генрі Форд. Моє життя і робота” (паперова>>>електронна>>>>, аудіокнига>>> ) . Скажу відверто, що до цієї книги я знала про Генрі Форда тільки те, що він працював в автомобільній індустрії і був конструктором автомобіля “Форд”. Мене цікавив його підхід до бізнесу та до технологічного прогресу.

Перший розділ книги вразив тим, наскільки був іншим світ 140 років тому і наскільки він може змінитися протягом життя однієї людини. Генрі Форд почав книгу з того, як йому прийшла в голову ідея створити автомобіль, описує свої перші кроки, свою впертість і віру. Описує також і перешкоди і як він їх зміг подолати.

viber image10

Спочатку мене повеселив його опис того як зароджувалася автомобільна індустрія і як все починалося:

Вона (авт. “машина”) виробляла багато шуму і лякала коней, я не міг зупинитися ніде у місті без того, щоб відразу навколо мого візка не збирався натовп народу. Якщо я залишав його одного, хоча б на хвилину, зараз же знаходився цікавий, який пробував на нім їздити. Врешті-решт я почав носити при собі ланцюг і повинен був прив’язувати візок до ліхтарного стовпа, якщо залишав його деінде

Ця книга була для мене не відкриттям, а підтвердженням моїх поглядів та думок:

1-circleНайкращі ліки від депресії та найкращий спосіб самореалізуватися – це працювати, а не говорити, мусолити і сумніватися. Чесна праця завжди приводить тебе до потрібного результату.

2-circleТвоє життя – це дзеркальне відображення того, що  в тебе в голові та серці. Кожним прожитим днем, кожним вчинком та вибором ти прокладаєш стежку в свою версію майбутнього.

1-ci3rcleВіра та ентузіазм – невід’ємна частина будь-якого відкриття, успіху, перемоги. Люди так влаштовані, що не вірячи у те, що вони роблять, вони позбавляють себе великої могутності та сили духу. Так подолати перешкоди, які точно будуть, майже неможливо.

Хочу поділитися з вами тими цитатами Генрі Форда, що мене зачепили. Скажу ще також, що остання частина книги, де автор ділиться своїми думками про життя, політику, війну та демократію були особливим одкровенням для мене.

viber image 6

*Працювати – це природно для людини. Треба визнати, що процвітання та щастя можна досягнути тільки завдяки чесній праці. Людські біди значною мірою є наслідком спроб зійти з цього природного шляху.

*Відсутність страху перед майбутнім і пошана до минулого. Той хто боїться майбутнього, хто боїться невдачі, обмежує свою діяльність. Невдача – це лише можливість вдумливіше розпочати все знову. Немає сорому в чесній поразці. Сором – боятися її зазнати. Минуле корисне лише як вказівник шляхів і засобів розвитку.

*Сильні люди стають суспільними лідерами і дають можливість слабшим жити з меншими зусиллями.

*Не можу сказати, що це була важка робота. Жодна цікава робота не буває важкою. Я завжди був упевненим в результатах. Якщо наполегливо працювати, то завжди досягнете результату.

*Життя – це не місце, а рух. І той, хто хоче відпочити на “облаштованому місці”, не залишиться в стані спокою, адже, цілком імовірно, у мить зупинки він вже йде на дно. Усе знаходиться в русі. Життя невпинне. Можна весь час прожити в тому самому домі й на тій же вулиці, але ти ніколи не будеш тією самою людиною.

*Навколо багато таких людей, які не усвідомлюють, що вчорашній день минув і сьогодні зранку прокидаються з торішніми ідеями. Тут напрошується формула, коли людина починає думати, що нарешті знайшла свій метод, то ій краще почати детально розбиратися в собі, щоб упевнитися, чи не заснула бува якась частина її мозку. Для людини, яка думає, що “влаштувалася” на все життя, існує певна невловима небезпека. Вона полягає в тому, що наступний оберт колеса прогресу може викинути її на узбіччя.

Людина, яка здатна працювати і думати, приречена на успіх.

*Я відмовляюся визнати, що існує неможливе. Я не бачу, щоб хтось знає достатньо про все на цій землі, щоб точно сказати, що може бути, а чого не може.

*Ніколи не буде винайдена система, яка дозволить позбутися необхідності працювати.  Так задумано природою. Наші руки й розум не призначені для ледарства. Праця  є нашим спокоєм, почуттям власної гідності і спасінням. Робота – зовсім не прокляття, а найбільше благо. Соціальна справедливість у своєму первісному значенні випливає тільки з чесної праці.

*Рішуча людина може отримати майже все, чого добивається, але поки вона не має у своєму розпорядженні доброї волі, її здобутки – ніщо.

*Кожна депресія (суспільства) – це виклик розумовим здібностям бізнес-спільноти.

*Бізнес – це процес уміння давати і вміння брати, жити й давати жити іншим. Це взаємодія багатьох сил і інтересів.

*Людство не стоїть на місці. Ось у чому біда всіх творців соціалістичної та комуністичної систем, і всіх інших планів ідеального регулювання суспільства. Усі вони припускають, що люди – сталі в своїх потребах. Реакціонери тримаються тієї ж ідея. Вони наполягають на тому, що кожен повинен залишатися на місці. Ніхто їх не слухає, і за це я вдячний.

*Не погіршуй товару, не зменшуй заробітної плати, не завищуй ціну для громадськості. Вкладай мізки в нові технології, більше мізків, і ще більше – роби продукт кращим, ніж був раніше. У такому разі всі учасники залишаються задоволеними. І все це завжди можливо.

viber image

*Бізнес, який зловживає тим, що має, буде продовжувати зловживати тим, що отримає. … Якщо підприємству коли-небудь і треба брати позику, то лише тоді, коли воно не потребує грошей. Тобто тоді, коли воно не має в них потреби задля заміни того, що повинне зробити само. Якщо справи в людини йдуть відмінно і є можливість розширення, тоді досить безпечно позичати. Але якщо бізнес потребує грошей через безгосподарність, тоді все, що потрібно зробити, це зайнятися справами й виправити проблеми зсередини – а не прикладати зовнішні компреси з кредитів.

Людина, яка є занадто сформованою, щоб змінитися, є мертвою. Похорони такої людини мало що змінюють.

*Здібна людина є людиною, яка може щось робити, і її здатність до роботи залежить від того, ким вона є. Те, що вона має в собі, залежить від того, з чого вона починала і як вона в собі це зростила, як дисциплінувала себе. Освічена людина не та, чия пам’ять носить в собі якісь історичні дати. Це той, хто може завершувати справи. Людина, що не може думати, не є освіченою, скільки в б учених ступенів вона б не мала. Мислення є найважчою роботою, на яку здатна людина. Це, ймовірно, є причиною, чому ми маємо так мало мислителів. Слід уникати крайнощів: презирства до освіти та трагічного снобізму припущення, що просування по щаблях освітньої системи є справжніми ліками від невігластва й ницості.

ce3c69600fd645e7522a9516434abba7

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.