200 книг за рік! А вам слабо? {Інтерв’ю}

admin
Поділитись

Сьогодні хочу вас познайомити з чарівною дівчиною з Тернополя – Анею Лисенко. Після годинної розмови у мене з’явилося відчуття, що вже маю до кого їхати в це гарне місто і що  в просторах інтернету я знайшла людину, яку дуже розумію. Аня мене зацікавила тим, що кинула собі виклик прочитати 200 книг за рік в межах #bookchallenge_ua.

Що таке BOOK CHALLENGE в Україні?: Катерина Бабкіна та Марк Лівін розпочали нову пригоду, до якої запрошують долучатися усіх охочих! Вони поставили перед собою мету – прочитати за 365 днів 400 книг (по 200 на кожного). Письменники читатимуть видання українською мовою і своїми враженнями та думками щотижня ділитимуться на порталі «Buro 24/7». 

Перше моє питання до Ані щодо bookchallengе у мене було про час: коли вона встигає читати? Відверто кажучи в мене закрадалася підозра, що Аня – студентка і думки типу “ох, в мої студентські роки я би точно встигала”. Але я “самовтішання” розлетілися як кульбабки навесні. Аня працює на повноцінній роботі і встигає не тільки брати участь в букчеленджі, тобто прочитати 92 книги з кінця жовтня 2015. Аня ще робить круті огляди прочитаного на Youtube каналі, веде блог і пише свої власні твори. Тому відмазки сьогодні відміняються:)   Далі – пряма мова.

12407632_966077920114622_1909599940_nАню, з чого все почалося? 

Почалося все не з букчеленджу, а зі звичайного читання. Я читала багато і до цього, але коли побачила можливість долучитися до букчеленджу тут, відразу стрибнула на цей потяг  з думками “Кльово, давай читати книжки”. Тоді я не рахувала скільки треба буде читати в день і не мала конкретного переліку  книжок.

Яка твоя особиста мета в букчеленджі?

Я пишу. А тому дуже важливо багато читати, щоб адекватно оцінювати власне написання творів. Стаєш на місце читача і розумієш, як подати свою ідею, щоб це дійсно захотілось прочитати. Також, букчелендж впливає на розвиток моїх соціальних каналів: youtube канал, фейсбук, інстаграм. Таким чином ти долучаєшся до чогось великого.

Як ти вибирала книжки? 

Перші кілька місяців було легко і драйвово. Я нарешті дісталася до всіх книжок, які відкладала на потім та не мала часу прочитати. Вже пізніше я зіштовхнулася з реальною проблемою вибору книги і просто ходила по знайомих та позичала. Звісно не обійшлося без розчарувань. Було таке, що потрапляла на таке, що краще б в руки не брала:) Потім почала орієнтуватися на новинки та топ книги в рейтингах. Так легше знайти щось вартісне.

Я почала розуміти людей, які не люблять читати. Можливо їм просто не траплялося хорошої саме для них книги. Але це все лікується гарними книжками:)

Який формат вибираєш: паперові чи електронні книги?

Я починала з електронних і чимало прочитала саме в цьому форматі. Але зараз я перейшла на паперові. По-перше, “паперове читання” значно легше для зору. По-друге, новинки часом важко знайти в електронному форматі.

Що було найважче в челенджі? 

Підбір книжок. Спочатку, коли ти маєш уявлення що читати, все йде досить гладко. А потім приходить момент, коли реально не знаєш яку книгу обрати.

12519386_1134638029920605_1699852372_nЯк челендж вплинув на твоє відношення до читання? 

Коли я прочитала підряд п’ять відверто незрозумілих для мене книжок, я себе силувала взяти наступну. Тоді пропало бажання читати і читання перетворилося на роботу. Я почала розуміти людей, які не люблять читати. Можливо їм просто не траплялося хорошої саме для них книги. Але це все лікується гарними книжками:) Ще важливим є те, що ти сам собі обираєш ступінь важкості виклику. Серйозна книга на 500 сторінок, яка потребує вчитування і легка книжка на 50 сторінок за кавою – обидві рахуються в букчеленджі. Тому можна чергувати або обирати те, що зараз до настрою чи до душі.

Я думаю, що міряти книги кількістю – це нелогічно.

Порадь, як краще почати букчелендж? 

По-перше, дайте публічну обіцянку. Напишіть в соціальній мережі, розкажіть друзям і рідним. Це стимулює і почати, і не зупинятися в тяжкі моменти.

По-друге, складіть список. Пошерстіть рейтинги, огляди та статті про те, що люди читають (можна тут>>). Я почала реально звертати увагу на відгуки. Тепер формат “купити книгу і не читати, бо не сподобалося” – не пройде. Купив – значить читаєш. Тому краще купувати за рекомендаціями.

Якщо після 20-ти книжок ти готовий зупинитися, що робити? 

Потрібно мати мету і чітко її бачити. Якщо челендж – це питання “можу чи не можу”, то це і буде мотивувати, коли більше схиляєшся до “не можу”. Якщо ціль просто більше читати і в процесі формат букчеленджу не підійшов, тварто і зупинитися. Тобто, потрібно орієнтуватися на свою особисту ціль в цьому челенджі.

Читати і не читати – це не означає кращий чи гірший. 

Що буде далі? 

Зупинятися звісно я не збираюся. Вже планую наступний челендж, який я підгледіла у британської журналістки  Енн Морган (її блог https://ayearofreadingtheworld.com/) . Ідея в тому, щоб прочитати за рік 198 книг: по одній з кожної країни світу. Зараз займаюся підготовкою:)  Мені це подобається, бо якщо ми хоча б орієнтуємося, про що пише Європа, Америка чи наші сусіди, то я уявлення не маю, що пишуть десь в Африці чи Азії.

11379342_1678590925725705_1225073957_n

Про планування. Як в тебе це працює? 

Я перепробувала дуже багато різних варіантів, технік і методик. Зараз я зупинилася в форматі filofax: блокнот на кільцях формату А5, куди можна вкладати роздруківки. Це дуже зручно.

В мене є план на рік, який я кожного року заповнюю і обв”язково визначаю конкретну ціль в цифрах. Також,  роблю план на місяць , 3-4 цілі. І ідеально це доповнюється планом на тиждень на одному розвороті.

Я не знаю як люди можуть жити без планування. По-перше,  ти сам завжди включений і в тонусі, а по-друге, це приємний естетичний процес, який мене мотивує. Я релаксую.

Як ти приборкуєш свою лінь? 

Раніше для мене моменти загострення ліні викликали почуття самобичування. Ти себе мучиш, а воно не діє і ти не можеш себе зібрати до купи. Тому,  мій рецепт: коли дозволяє ситуація – я читаю.  Література для мене – це частина роботи, тож я себе так перехитрю, щоб не витрачати час дарма. Якщо обставини цього не дозволяють,  я намагаюсь сконцентруватися на своїй цілі і це мене також мотивує.

Також, якщо я визначаю, що ця штука не є важливою, то я її не роблю. Думаю, це нормально.

Кілька разів на тиждень я собі дозволяю піти в парк чи в кав’ярню та розслабитися. Зазвичай в суботу зранку я беру книгу і йду в парк, десь о 10-й потрапляю в кав’ярню. Ти релаксуєш і це так само мотивує щось робити далі, адже ти вже покайфував.

Про перфекціонізм.

Дуже важко почати. Так було з мої Youtube каналом. Я вже зняла кілька відео і боялася їх показати людям, бо вони неідеальні. Все-таки я себе пересилила і все-таки завантажила відео. Вже десь на 8-му відео я зрозуміла, що це цікаво не тільки мені і зараз думаю над тим, як підвищити якість та покращити формат.

Я впевнена, що якщо ви хочете щось здійснити, не сподівайтеся, що це буде супер-мега зразу. Спочатку потрібно спробувати і зробити, а потім по зрізу результатів, дивитися чи воно тобі підходить і чи воно комусь цікаве. Без цього підходу дуже важко зсунутися з місця.

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.