СТРАХ. ПЕРФЕКЦІОНІЗМ. ПРОКРАСТИНАЦІЯ (інтерв’ю і подкаст)

admin
Поділитись

Якщо ви обираєте собі легкий шлях, намагаючись втекти від відповідальності, не думайте, що на цьому шляху вас чекають тільки радості і задоволення. Одного прекрасного дня вам доведеться повернутися, щоб прийняти на себе всю відповідальність, від якої ви намагалися втекти. @Мати Тереза

Не піддаватися своєму страху – напевно це було те, чого мене навчив мій чоловік на нашому першому побаченні:))) Це було в грудні 2013 року і це було те, що мені треба було почути саме в той момент. 
Часом, ми так боїмося і так хочемо, щоб все це скоріше завершилося, що не задумуємося, які можливості загалом відкриває нам ця нова ситуація і що ми можемо з неї винести. Таких ситуацій в моєму житті було дуже багато: і коли їхала в Київ навчатися, і коли йшла на першу співбесіду, і коли пробувала щось своє, і коли фейлила проекти, і коли робила помилки, і коли їхала в першу поїздку закордон.Фактично весь мій досвід будувався на моїх зусиллям побороти страх і піти далі. Просто зробити це. Навіть якщо неідеально. 

Аналізуючи далі, я зрозуміла, що ПЕРФЕКЦІОНІЗМ – це той самий страх, тільки 

Так, наша тема цього місяця є дуже широкою і вас може здивувати, чому саме таке поєднання ми розглядаємо в майстер-класі. Проте все йде зі страху.  СТРАХ зробити перший крок і помилитися, страх, що подумають інші, страх, якщо не вийде, страх бути посміховиськом. Цей страх я собі виростила до масштабних розмірів у школі разом з своєю “золотою медаллю”

А потім я зацікавилася плануванням і до мене дійшло, що ПРОКРАСТИНАЦІЯ – це страх почати і відкладання цього до нескінченності, пошук мільйона відмазок і повна демотивація. 

Саме тому, я страшенно рада вас познайомити з двома психологинями Оксаною Круц і Оксаною Поліщук, з якими ми шуршимо про СТРАХ. ПЕРФЕКЦІОНІЗМ. ПРОКРАСТИНАЦІЮ та з тим, як нам з цим працювати?  

ЦІКАВІШЕ СЛУХАТИ? ЛОВИ НАШ ПОДКАСТ

CКРИПТ ШУРШАНЬ ТА ОСНОВНІ ДУМКИ

00:00 Знайомство

Оксана Круц: клінічний психолог з основами когнітивно-поведінкової терапії, арт-терапевт, кандидат у психотерапевти за напрямком символдрама, спеціаліст з МАК, Член Української Спілки Психотерапевтів

Поліщук Оксана:  практикуючий психолог, арт-терапевт, кандидат у психотерапевти за напрямком символдрама та гештальт терапія, спеціаліст з МАК, Член Української Спілки Психотерапевті

05:54 Страх, як це відбувається з нашому мозку

Страх – це реакція на те, чого ми не очікуємо. І якщо ми щось робимо вперше – це абсолютно нормально почувати страх. Це закладено в наш мозок, природна реакція. Страх нас паралізує від того, що ми можемо все передбачити або підготуватися. 

ЛАЙФХАК 1: задати собі запитання “Що найстрашніше може статися, коли я це роблю?” Зазвичай відповідь допомагає заспокоїтися.

11:30 Страх і тривога

Страх виникає раптово, а тривога – це довготривалі роздуми про те, що може бути. Тобто ми її накручуємо і можемо підвищити рівень тривоги самостійно. Так само як і опускати. 

ЛАЙФХАК 2: щоб уникнути високу тривогу, потрібно накачати лобну кору. Цьому може допомогти Mindfulness. Філософія бути тут і тепер. Це підвищує нашу стресостійкість і запобігає рецидиву тривог та депресій. 

16:00 Майндфулнес 

Тривога-тривога, перейди на Ван Гога. Формальні практики майндфулнес – це довгі медитації та професійні практики, неформальні практики – це споглядання життя навколо. Усвідомлено пити каву, усвідомлено споглядати у вікно. Жити усвідомлено. 

18:12 Тиша в епоху галасу

В сучасному світі купа різних відволікаючих моментів. Ми майже не чуємо звуки природи. Зранку, коли ми прокидаємося від тривоги, варто відволіктись усвідомлено на свій навколо і перестати жити в своїй голові

ЛАЙФХАК 3: вправа усвідомленого пиття ранкової кави

21:30 Кайфування від процесу

Не здійснювати цілі, вмираючи з ними. А кайфувати від процесу. Прокачка лобної кори і майндфулнесу.

ЛАЙФХАК 4: Притча про монаха

23:15 Перфекціонізм і страх

Якщо дітей багато критикувати і думати в розрізі “а що скажуть люди?”, то виникає внутрішній страх помилки – тобто перфекціонізм. Основа нашої самооцінки, що може скластися як наслідок: завищені стандарти для себе. 

26:40 Моя історія перфекціонізму і комплекс “золотої медалі”

Ти страждаєш, що ти не найкращий. Ти порівнюєш себе з іншими і це дуже нездоровий наслідок шкільної освіти. Мої установки: 1) догодити всім неможливо 2) зробити ідеально майже неможливо. 

ЛАЙФХАК 5: тест на перфекціонізм

36:23 Прокрастинація – наслідок страху і перфекціонізму

Чим відрізняється прокрастинація від ліні? Прокрастинація – це страх почати, бо критика, бо не вийде і бо тривога. Лінь же – це відкладання без почуття провини. 

ЛАЙФХАК 6: прокрастинацію вбиваються маленькі дії. Мотивація

43:30 Мистецтво маленьких кроків

Важливо почати робити маленькі кроки в напрямку мети. Великі цілі демотивують. Маленькі досяжні цілі – дають мотивацію рухатися далі і таким чином  підкоряються великі цілі

50:09 Захист від прокрастинації – вміння казати “ні”

Хороший спосіб – це вміння лагідно відмовляти. 

58:06 На що звертати увагу, коли ти вибираєш психолога. 

Наважитися піти і спробувати поспілкуватися. Має бути безпечно і комфортно. Не боятися запитати про досвід роботи та напрямки психології.

Напишіть в коментарях “ЩО ВИ Б ЗРОБИЛИ, ЯКБИ НЕ БОЯЛИСЯ”

МАЙСТЕР-КЛАС ДЛЯ ПОГЛИБЛЕНОЇ ПРОКАЧКИ ТЕМИ>>> 

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.