Їжа, мозок і IQ – шуршимо з нутриціологом Алекс Буц (подкаст)

Привіт, друзі! Сьогодні в нас дуже незвичайна для “Пошуршимо?”, але дуже актуальна для кожного тема. Ми будемо шуршати про наш мозок, їжу, поняття здорового харчування (якого фактично не існує) та IQ.  Скажу відверто, що цю тему я довго оминала, адже харчування – це дуже індивідуальна річ, в якій до того ж я зовсім не профі. Я так само щодня борюся з своєю залежністю від солодкого, інколи дозволяю морозиво на ніч та не зовсім здорові продукти в своєму раціоні:))) Тому тут мені ще вчитися і вчитися.

Але саме тому я запросила експерта в нашу спільноту для того, що підійти до питання глибоко і суттєво (все як я люблю:) 

Знайомтеся, це Алекс Буц, нутриціолог, психолог і співзасновник проекту “SmartFood”. Я почула лекцію Алекс про здорове харчування на WProject і зрозуміла, що ми маємо зробити щось разом. Мені подобається підхід Алекс в тому, що він дає свободу і не осуджує, не змушує тебе почуватися винною/им чи поганою/им через шматок шоколаду на ніч. Він більше надихає розвиватися, але не карає за маленькі провали. І це круто. 

Про хворобу треба думати не за 3 дні до смерті, а з 3 роки до появи перших симптомів. 

Бо зараз тема здорового харчування стала прямо таки мейнстрімом і дуже популярним трендом. А все, що стає дуже популярним швидко перетворюється на спосіб виділитися, передбачає крайнощі і порівняння себе з іншими. А коли це стосується їжі, то це дуже відповідально. Так само бачу цю інстаграмну лихоманку і щодо глютену, і щодо лактози, і щодо всього можливого, що ми їмо, що інколи здається, що скоро кінець світу і загалом ми все робимо неправильно. Хоча насправді,як і все в соціальних мережах, це спотворені і гіперболізовані думки, а от їх негативний вплив досить таки реальних

Саме тому, я дуже рада поділитися з вами думками Алекс Буц і надихнути вас задуматися:) А якщо вам ця тема супер актуальна, то запрошую до нашого майстер-класу: “Іжа, мозок і IQ”

Cлухай подкаст інтерв’ю з Алекс тут

Скрипт розмови:

00:00 Знайомство! Як ти дійшла до нутриціології? 

06:25 Чим відрізняється нутриціолог від дієтолога? 

Дієтолог – це людина, яка лікує вже проявлені симптоми чи хвороби. Нутриціолог в свою чергу є своєрідним коучом, завдання кого запобігти появі симптомів і хвороб. 

08:54 Сучасні тренди здорового способу і життя: небезпеки і переваги. Як не загубитися в інстаграмі і з чого почати? 

Культ “тіла” змушує багатьох дівчат худнути, не любити своє тіло. Є схильність худнути, коли об’єктивно на це причин немає. Є момент трендів, коли це модно. І є момент здоров’я – коли це доцільно.  І саме самонавіювання в контексті сучасних трендів може призвести до орторексії і онорексії. 

Питання харчової свободи обмежене і тому я скептично ставлюся до сучасних трендів, оскільки зазвичай тут відсутнє питання критичного мислення. 

Відео про розвіювання міфів здорового харчування в інстаграмі з Дар’єю Озерною на каналі “Клятий раціоналіст”

13:22 Для початку потрібно здати аналізи, щоб персоналізувати усю цю інформацію. 

15:13 Як же все-таки впливає їжа на нашу психологію? 

Все як ми їмо, що ми їмо в якому режимі ми їмо – ми запам’ятовуємо. Тут все в симбіозі. Тут поєднання не тільки їжі, а і біоритмів. Все це в сукупності впливає на нашу пам’ять, силу волі, психологічну витривалість, настрій та IQ. 

Молодість і краса нашого мозку залежить від нас. 

19:00 Наскільки ефективно загалом робити радикальні відмови від певних продуктів: солодкого, кави, мучного… 

Немає здоров’я там, де є гастрономічне “згвалтування” себе. Дуже важлива мета: навіщо мені це потрібно? Я більше за різноманітне харчування і за те, щоб додавати, ніж забирати.  

22:50 Гарячі запитання про відмову від кави та цукру:) 

29:39 Що коли їсти? 

Біоритми харчування залежно від моменту прокидання.У внутрішніх органів те саме і якщо знайти свій час активного часу кишківника, можна цьому слідувати. 

  • Сніданок: 7-9 ранку. В ідеалі, щоб були і білки, і жири, і вуглеводи (складні вуглеводи)
  • Обід: 13-15.00 найоптимальніше. Якщо хочеться шкідливе калорійне: піца, суші і тд – то краще це їсти в обід, щоб паливо встигло використатися. 
  • Ввечері: за 2-3 години до сну. Не їсти фрукти і вуглеводи на ніч. Фрукти: 500 грн/день до 15.00 (ягід це не стосується)

35:00 Розлади харчової поведінки: симптоми, як ідентифікувати і що робити? 

ОКР, анорексія і булімія: усвідомлення. 

41:00 Я просто правильно харчуюся: чому це небезпечно? 

48:00 Повна людина: сприйняття соціуму, стандарти краси і вплив цього на нашу психологію.

50:20 Схуднення – це побічний ефект здорового організму 

Напишіть в коментарях, які запитання щодо харчування у вас є? І ми спробуємо відповісти. Розкажіть про свій досвід, який буде корисний іншим у цій темі. Дякую!

 – – – – –   {Приєднуйтесь до нашої спільноти у Facebook та Instagram} – – – –

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
Facebook
Instagram
telegram