Дизайн мислення: ви не можете знати, куди йти, поки не визначите, де ви є (огляд книги)

admin
Поділитись

Існує багато версій вас і всі вони “правильні”

Привіт, друзі! Рада сьогодні з вами ділитися конспектом книги “Дизайн мислення” (паперова>>>електронна>>>>) Біла Барнета та Дейва Еванза, яку ми читали в межах виклику “Рік суперкнижок”. Проте спочатку, хочу продовжити думку про різні версії себе.

Якщо сприймати життя не як 2D реальність, а як той шлях, який ми самі обрали, то дуже легко дійти до думки, що кожного дня ми обираємо напрямок і розширюємося з 2D у нескінченну кількість проекцій.

Я це чітко провідчувала, коли навчалася в Індонезії. Там здавалося, що весь світ біля твоїх ніг і ти в точці, з якої можеш почати різні життя: можна поїхати мандрувати навколо світу, можна було залишитися викладати і жити в Індонезії, можна було знайти фріланс роботу і оселитися на Балі, можна було поїхати до друзів в Канаду, а можна  повернутися додому…. Ця кількість можливостей спантеличувала і саме це спонукнуло мене почати активно досліджувати себе, думати про свої цінності і що важливе саме мені. Фактично, це було єдиним порятунком від бажання робити все і одночасно. І це спрацювало:)))

Ця книга стане дуже класним помічником, якщо ти шукаєш свій шлях. Вона додає впевненості, що ти обираєш, що виборів більше ніж ти думаєш і що ти дизайнер свого життя.


Найбільше переосмислення – це усвідомити, що ми не можемо ідеально спланувати наше життя, що в житті є не лише одна дорога, і це добре. Ви можете створити своє життя в різних варіаціях, воно, ймовірно, буде сповнене надії на цікаву і насичену подіями реальність, в яку ви захочете поринути з головою. Ваше життя – це не продукт, а досвід; задоволення отримуєш від планування і насолоди досвідом.

Якщо не можете змінити свого життя (через обставини, які ви не в силах змінити), можете змінити своє мислення. Якщо бути достатньо відкритим, щоб прийняти дійсність, зможете підійти до проблеми з найвдалішого боку і знайти спосіб запропонувати світу такі зміни, котрі зможуть зробити його кращим.

Ви не можете знати, куди йти, поки не визначите, де ви є.

Планування життя – це рух уперед. Коли ви думаєте як дизайнер – це завжди планування того, чого раніше не було, ваше життя може стати таким яскравим, яким ви й не могли собі уявити. Ну, це якщо ви любите  все яскраве. Врешті-решт, це ваш план.

У світі існує багато хороших ідей і розумних людей, які підказують, що робити і ким бути. А позаяк існує багато версій того, як саме треба прожити життя, ми всі ризикуємо ненароком скористатися чужим компасом і проживати чуже життя.

Для пошуку своєї роботи мрії, дайте відповіді на запитання:

  1. Де ваші погляди на роботу і життя доповнюють один одного?
  2. Де виникають суперечності?
  3. Чи одні погляди стимулюють інші? Яким чином?

Дуже рідко людям вдається безперешкодно пливти спокійними водами океану життя, щоб вітер не псував їхньої ідеальної зачіски. Взагалі, кожен моряк знає, що курс на морі не може бути рівною лінією, адже на нього впливають вітер і інші умови.

Є один ключовий елемент навігації вашим життям – ідіть за радістю; ідіть за тим, що захоплює і надихає, що змушує почуватися живим. Більшості людей вбили в голову, що робота має бути важкою і, виконуючи її, ми маємо страждати.

Нам треба утриматися від поспішних суджень і затулити рота нашому внутрішньому критику, якщо хочемо втілити наші ідеї в життя.

Ми рухаємося із теперішнього в майбутнє, а тому постійно змінюємося. Із кожною зміною приходить новий дизайн. Життя – це не результат, воно більше схоже на танець. Проект життя – наче справді хороший набір танцювальних рухів. Коли ви зрозумієте, що граєте у безкінечну гру, мета якої пізнавати і ставати самим собою, а також знайти спосіб самовираження, то не зможете зазнати невдачі. Якщо ваш мозок буде налаштований на безкінечну гру, то ви не просто знизите ризик невдачі, а справді здобудете імунітет до невдач. Звичайно, біль, втрати і поразки ще будуть присутні у вашому житті, але вони не змусять вас сумніватися в собі і ви не сприйматимете їх як фатальні і такі, від яких ви ніколи не отямитеся.

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.