Що робити, якщо не знаєш, що робити? (відео//роздруківка)

admin
Поділитись

Доброго ранку! Бувають такі моменти, коли ти прокидаєшся зранку і знаєш, що в тебе є багато важливих справ, які прямо горять. Але ти так само лежиш в ліжку, думаєш про цю снігову кулю завдань і нічого не робиш, незважаючи на їх терміновість.  Зазвичай, в мене це наслідок того, що я не розумію пріоритети. Тому мені здається, що геть усі справи важливі і термінові, їх усі потрібно робити одночасно і це викликає внутрішнє напруження і стрес.

Єдиний дієвим інструментом, що спрацював для мене – це розподіл задач по пріоритетності і будування послідовності, а не одночасності:) Тобто, замість того, щоб братися за будь-що, аби зменшити список запланованого, перше, що я роблю, це виділяю собі 10 хвилин для розбору пріоритетності і терміновості. І наша сьогоднішня роздруківка “Матриця Ейзенхауера”>>> стала дуже класним помічником у цій справі.

Розподіляємо задачі відповідно до важливості і терміновості та записуємо в матрицю. Цей метод працює як для короткострокових рутинних справ, так і до стратегічних цілей. Адже ми завжди маємо обирати з чого починати, а чим завершувати наш день.

Пріоритет 1. Вирішуємо важливі і термінові

Їх потрібно просто вирішувати з максимальною ефективністю. Бо вони вже в червоній позначці терміновості і вага їхньої важливості також велика. Немає куди відкладати, беремо і вирішуємося.

Пріоритет 2. Фокусуємося на важливих і нетермінових

Це саме ті завдання, які ми завжди відкладаємо, бо є щось терміновіше. Найцікавіше, що в цьому секторі матриці зазвичай збирається щось найцікавше: почати вчити мову, почати бізнес чи навести лад в своєму харчуванні. Вони не горять, але їх важливість на максимальній позначці, адже вони можуть змінити наше життя на краще.

Дуже сумно, що часто ми ці завдання просто відкладаємо. В той час, коли правильна дія – це фокусуватися!

Пріоритет 3. Уникаємо неважливі, але термінові

Я би сказала, що ми їх вирішуємо, але в енергозберігаючому режимі. Щоб залишилися сили для цікавіших і важливіших справ:)

Пріоритет 4. Лімітувати неважливі і  нетермінові

Стівен Кові в книзі “7 звичок надзвичайно ефективних людей”, де власне я цю матрицю і побачила, взагалі пропонує забути про ці справи, адже вони є найменш важливим і взагалі нетерміновими. Тобто вага їх результату буде також дуже маленькою.


Матеріали до теми: 

  • відео-пояснення, як користуватися матрицею>>>>
  • роздруківка для завантаження >>>>
  • підписуйся  на новини>>>>

Поставте “+” чи хочете спробувати такий формат пріоритезації.

А якщо вже спробували, то напишіть як результати? 

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.