Ти отримуєш те, на чому фокусуєшся:) Лайфхак швидкого фокусування

admin
Поділитись

Успіх у досягненні поставлених цілей напряму залежить від приділеної їм уваги. Зосереджуючись на своїй меті, ми забуваємо про все неважливе. Відповідно, у нас формується так звана “робоча пам’ять” – чітке розуміння того, які кроки потрібно зробити, щоб дістатися до мети. 

“Дивись уперед”, Майкл Гаят, Деніел Гаркаві.

Ми тут багато шуршимо  про планування: як правильно поставити цілі, як стимулювати себе їх досягати, як змусити себе працювати ефективно…  Але сьогодні буде трошки про інше…

Якось, приїхавши з відпустки, вже другі вихідні я не можу нічого робити. Режим збився, мотивації нуль і хочеться лише валятися в ліжку і читати книжки/дивитися фільми. Спочатку це було фізичною необхідністю, оскільки відпустка у мене видалася дуже фізично виснажливою. Але такий довгий період “ведмежого режиму” мене почав насторожувати.

Цілий день я пробувала почати робити хоч щось по суті і нічого з цього не вийшло. Тому діагностувала в себе брак фокусу і почала аналізувати як з цього стану вибиратися.

Перша ознака повного НЕ фокусу – це дуже часте переключення уваги з одного на інше. Я помітила, що навіть книги не можу прочитати більше однієї сторінки, не відкривши інстаграм чи не відволікшись на щось інше.

Другою ознакою є тотальна демотивація думати про щось конкретне. В голові скупчується неймовірна кількість думок про все, що завгодно, тільки не про те, що потрібно:)Як результат, час йде дуже швидко, нічого конкретного не робиться і стає дуже актуальною наступна фраза:

Хоч і кажуть, що час усе змінить, щоразу з’ясовується, що змінювати все доведеться самому (Енді Воргол)

\

Пропоную 5 спoсобів відновити зв’язок з своїми цілями і сфокусуватися


#1 Виключи телефон

Як показує практика телефон в таких випадках – це “зло”. Доведена до автоматизму звичка перевіряти е-мейл, фейсбук, інстаграм стає дуже загостреною в такі моменти демотивації. Виключи телефон на кілька годин, які планувалося використати на якусь конкретну задачу.

За останніми даними GlobalWebIndex, в середньому люди так чи інакше користуються інтернетом по 6 годин на день – це третина (а для когось і половина) від усього часу, яку людину проводить не уві сні. (Джерело>>>).Шокуюче, чи не так?

#2 Запиши цілі

Ти можеш використати вже заплановані ідейки на рік чи на місяць. В такому випадку їх просто потрібно оновити. Якщо ж такого плану немає, то можна просто занотувати найбільші цілі з конкретним дедлайном: місяць, рік, 3 роки. Сприймаю цілі не як необхідність, а які орієнтири. Вони твої помічники створити життя своєї мрії і зробити це мудро і структуровано.

#3 Розстав пріоритети

Дуже важливий крок – зрозуміти, що все і відразу не можна здійснити. Ти не супер герой, на жаль:) Тому варто пріоритезувати і зрозуміти що йде за чим. Тут тобі допоможе Матриця Тайм-менеджменту, яку я знайшла в книзі Стівена Кові “7 звичок надзвичайно ефективних людей”. Читай за посиланням

Автор наголошує на тому, що усі справи можна розділити на 4 категорії: 

  • Сектор 1 – терміново і важливо  – виконати негайно
  • Сектор 2 – важливо, але нетерміново – запланувати на пізніше, але виконати
  • Сектор 3 – неважливо, але терміново – можна делегувати
  • Сектор 4 – нетерміново і неважливо – завдання чи рішення, які можна не виконувати взагалі

Стівен Кові дослідив, що більшість  дійсно серйозних завдань відноситься до Категорії 2, і оскільки вони не дуже термінові (хоч і при цьому важливі) ми постійно їх відкладаємо. А замість того виконуємо термінові, але не дуже важливі завдання, які не приносять ніякого результату. Тому і з’являється відчуття “білки в колесі” без конкретного результату.

#4 Розпиши цілі на тижневій основі

Просто йди по пріоритетах і спробуй спланувати наступні кілька тижнів, згідно з занотованими цілями. Тобто першу ціль розбий на кроки і розплануй їх відповідно. За ці кілька тижнів ти вже віллєшся в робочий ритм і будеш в тонусі, щоб переглянути наступні кроки.

Тут тобі може допомогти будь-який з блокнотів в онлайн краманиці за посиланням>>>

#5 Знайди собі винагороду

Це важливо на даному етапі тому, що виконувати завдання потрібно з задоволенням. Я твердо вірю в те, що якщо ти рухаєшся до своїх цілей, то щастя – це невід’ємна частина цього руху. Звісно буде багато зусиль, випробування сили волі…,  АЛЕ це не виключає задоволення від того, що ти робиш і в якому напрямку йдеш:)

Ця стаття є конкретним прикладом, що цей метод є ефективним. Після двох днів роздумів над тим, щоб сісти за її написання –  вона таки створена і, надіюся, тобі також принесе  користь.

Сподобалося? Став “+” в коментарях і я буду продовжувати в тому ж дусі:)

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.