Amazon: про життя, бізнес, драйв, хаос… і про те, що треба вміти самостійно думати

admin
Поділитись

Знаєте, світ влаштовано таким чином, що хтось каже тобі, коли натискати кнопку. Треба вміти самостійно думати, що ти робиш.

Привіт, друзі. Сьогодні хочу поділитися з вами оглядом книги, що нашуміла як на світовому ринку, так і серед українських читачів:  «Продається все» (паперова>>>електронна>>>>)Бреда Стоуна від мого улюбленого видавництва «Наш Формат».

Якщо ви коли-небудь задавалися питанням як творяться інноваційні проекти, як реальні люди роблять нереальні успіхи, як розвинути мультимільярдну мультинаціональну компанію з нуля, як реалізовуються ідеї, починаючи з нічого.. – вам сюди.

Такі питання стосуються не лише бізнесу. Я вірю, що будь-яка діяльність: хай це розвиток бізнесу, чи благодійного проекту, чи стратегії власного розвитку… все це процеси і алгоритми того, як думати не шаблонами, як насмілитися піти проти течії, а ще – як творити щось дійсно велике і успішне.

Тому я щиро вірю, що навіть якщо ця книга позиціонується як бізнес література, вона буде корисною і цікавою усім.

Книга розповідає історію компанії Амазон від моменту виникнення ідеї і до сьогоднішніх днів.  А почалася вона (історія) в 1994 році в гаражі з саморобними столами, комп’ютером і сервером. Джефф Безос, засновник і директор компанії, зрозумів, що інтернет – це сила і задумав створити “магазин, де продається все”. Амбітна мета, чи не так?

Перебуваючи в гущі подій, легко загубитися серед дрібниць. Я знав, що коли мені буде вісімдесят, я навряд чи думатиму про те, наприклад, чому я відмовився від свого заробітку  віл Волл-Стріт у 1994-му – посеред року, в найбільш невдалий момент. Коли вам вісімдесят, ви не думаєте про такі речі. Разом із тим я розумів, що щиро шкодуватиму про те, що не долучився до цього винаходу з назвою інтернет, революційність якого я усвідомлював. Коли я обдумав усе саме під таким кутом погляду…стало дуже легко прийняти рішення

Мені дуже сподобався формат подачі та переклад. Незважаючи на об’єм, а це 400 сторінок на секундочку, книга читається дуже швидко, майже як художня. Такого ефекту вдалося досягнути тим, що усе ведеться у форматі розповіді з вставками особистих інтерв’ю і різних думок, щодо конкретних ситуацій і ідей. Досить конструктивно і без заглиблення в дрібні деталі.  

Так розумієш, що  кожен бізнес – це захоплива історія, де багато особистостей, ситуацій, екшену, людських відносин та емоцій, багато перешкод і способів їх подолання, це щоденна боротьба…. Автору це дуже класно вдалося передати: відчуття драйву, праці, втоми і ентузіазму. Хто працював в стартапі – прекрасно розуміє усі ці відчуття.

Треба бути терплячим, аналізуючи те, з чим ти можеш працювати

Що ви дізнаєтеся з перших вуст:

  1. Історія появи Амазон та усіх дочірніх проектів, компаній та ідей.
  2. Багато про харизматичну і цікаву особистість засновника компанії Джеффа Безоса, чий інтелект та стратегічне мислення не поступається ні Стіву Джобсу, ні Білу Гейтсу.
  3. Історія появи KINDLE – першої успішної онлайн книги, що відкрила світ електронних книжок
  4. Переворот в галузі книжкового видавництва і як це пережили основні її гравці
  5. З чим доводиться стикатися компаніям, що працюють з інноваціями і переворотом в галузі з досить чіткими традиціями і гравцями?
  6. Чому важливо вірити? Чому при цьому тільки віри не вистачає і потрібно працювати?

Хочу поділитися з вами кількома цікавими ідеями і цитатами, що мене зачепили:

#Коли вам виповниться вісімдесят і ви, тихо занурившись у спогади, розповідатимете самому собі дуже особисту версію власного життя, найбільш стислою та значущою буде та історія, що міститиме кожен вибір, який ви зробили. Бо зрештою ми є тим, що вибираємо.

#Одна справа – мати хорошу ідею, і зовсім інша – мати впевненість у людині, яка її втілюватиме.

#Коли компанія невелика, хтось більший завжди може прийти і відібрати те, що вона має. Нам треба зрівняти правила гри щодо купівельної спроможності на рівні визнаних продавців.

#Але не хвилюйтеся про конкурентів, бо вони все одно не посилатимуть нам грошей. Давайте непокоїтися про наших клієнтів і зосереджуватися на них.

Ця книга була мені дуже близькою, оскільки свою професійну кар’єру я почала також з стартапу, маленького приміщення, двох працівників і безлімітного ентузіазму:) Це завжди важко і весело одночасно. Це як кофеїн. Ти звикаєш до ритму і хочеш драйвити завжди, бо інакше просто рутинні завдання стають дуже нудними.

Малий бізнес навчив мене тому, про що я так часто пишу на цьому блозі: потрібно бути готовим важко працювати заради результатів, бо нічого не приходить просто так. Потрібно вірити у те, що ти робиш, бо інакше нічого не буде.  Потрібно мати людей, що вірять в тебе, щоб могти піднятися після наступного падіння.

Бо драйв і ентузіазм – це рушії прогресу  як в бізнесі так і в житті:) 

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.