Дотягти до тепла… або що робити, коли “накриває”?

admin
Поділитись

У кожної людини є періоди, коли “накриває”. Я називаю так той стан, коли незважаючи на те, що ти робиш, де ти є і з ким, тебе не покидає відчуття, що ти не на своєму місці, що ті всі зусилля, які ти вклав були марними, що все рухається не так, як ти того очікував, що світла в кінці тунелю не видно і подібні погані думки.

Особисто в мене такі періоди частенько випадають на кінець зими або початок весни. Хоча прямого зв’язку з сезоном немає.

Розкажу трохи про свій досвід…  Для мене таке незадоволення зазвичай є головним індикатором того, що картинка світу, що навколо мене в конкретний момент часу – не зовсім те, чого я хочу. Це не означає, що треба все змінювати прямо зараз і рубати з плеча.

Я не прихильник прийняття емоційних рішень, оскільки обдумані кроки додають мені більше впевненості в тому, що я роблю.

Отож, в один прекрасний день я розумію, що щось йде не так: буденність засмоктує, відносини з окремими людьми похолоднішали, деградація знань чи навичок, зупинка прогресу на роботі чи в бізнесі, занадто затяжне плато в якомусь процесі… у кожного з нас є свої приклади подібних ситуацій.

e8f5a5755d3dc3c3a33d1f42f1706ab1

Як показує практика, такі думки були основним мотиватором важливих рішень в моєму житті, хвилею, що накривала старе життя і давала свіжий подих і натхнення новому. Так я зрозуміла, що навчання в університеті абсолютно не відповідає моїм уявленням і пішла працювати; після 4-х років роботи я так само зрозуміла, що для того, щоб розвивати власну справу мені не вистачає знань і життєвого досвіду і поїхала вчитися; так після року життя фрілансера, я зрозуміла, що хочу працювати з глобальними проектами…

Те саме стосується і буденних речей: мене накриває, коли я відчуваю, що мій графік не такий як я хочу, що я багато планую, а виконую менше, що читаю не так часто і багато, ніж можу, що буденність стала занадто одноманітною, що проект не розвивається так, як того хочеться…

Але знаєте як кажуть: всі люди падають, але тільки сильні піднімаються.

Я би інтерпретувала цю фразу інакше: всі люди в якийсь момент усвідомлюють нікчемність буття або незадоволення своїм життям, але тільки сильні люди щось роблять з цим, а не лишаються на етапі скиглення, жаління та страждання.

ccf41db426a6800a963206871e9365e7

Я зробила невеличкий список того, що допомагає мені пройти цей момент з найбільшою доданою вартістю.


1. Визнати самому собі, що цей короткостроковий момент прийшов і що він тимчасовий

Важливо зрозуміти, що це не слабкість, не недолік і не той стан, за який соромно. Думаю, що з цим зустрічається кожен, незалежно від віку, типу особистості чи місця в житті: від власника бізнесу, до вчителя, менеджера, батька чи учня тощо. Тому знайте, що усіх навіть грандіозних людей, геніїв, професіоналів так чи інакше накриває…

2.Проаналізувати причини

Однозначно, це наслідок довгострокового подразника і важливо визначити якого саме: спосіб життя, люди навколо, робота чи її відсутність, життєвий період, місце та краєвиди за вікном, не реалізація своїх мрій та потенціалу, усвідомлення власної ліні та бездіяльності…

3. Визначити, що можна змінити

Не завжди ми можемо змінити все і одразу. Часом під тиском взятих на себе зобов’язань чи відповідальності, ми просто не можемо припинити щось робити, відрубати якийсь шматок життя тощо. А можливо і не треба його відрубувати, можливо лише трошки удосконалити? Тому краще починати з того, що можна зробити прямо зараз з чітким уявленням того, що потрібно змінити в майбутньому.

3538bb5e312780e5cc6723bca7035196

4. Подумати як ці зміни робити розумно

Так, саме розумний підхід до свого життя гарантує вам впевненість в тому, що ви робите і в тому, що ви рухаєтеся в правильному напрямку. Що я маю на увазі: рішення і ідеї мають бути обдумані, наслідки наскільки це можливо прораховані. Коли я переїхала в Чехію, я врахувала всі бонуси: цікавий проект, нові знайомства, нові перспективи… Але не врахувала недоліків: далеко від дому, асоціалізація в суспільних питаннях, відсутність сформованого кола спілкування. І саме ці невраховані недоліки мене накривають…

Це зовсім не означає, що я б не поїхала чи вирішила інакше… Ні, це означає, що я би була готова до цього і мала би в плані превентивні заходи.

Тому я пропагую розумний підхід до ситуації: що я можу зробити, щоб елімінувати вплив вище описаних подразників на мій щоденний стан? Використовувати час тут найефективніше як можна: професійний та особистісний розвиток, створення власного проекту, робота над своїми звичками, розширення зони комфорту… Такий підхід дає можливість переграти обставини і з лимону робити лимонад:)

5. Діяти і працювати над собою

Завжди тримаю в голові, що після ґрунтовного обдумування ситуації потрібно визначити список власних дій/реакцій. Не розмови, а дії допомагають вийте з-під хвилі. Адже ви сильніші ніж ви думаєте:)


Чи зустрічалися ви з чимось подібним і що вам допомогло? 

Долучайтеся у  Спільноту Натхнення, де зможете знайти більше free роздруківок та майстер-класів для розвитку та здійснення мети!

Напиши, якщо тобі відгукнулося

Поділитись

Читайте також

.